Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Minden kezdet nehéz...

08
márc.

Minden kezdet nehéz…

Mint ahogyan azt a Facebook oldalamon is követhettétek, a héten még otthon betegeskedtem. Azért nem tétlenkedtem, igyekeztem ezt az időt arra fordítani, hogy áttanulmányozzam a dietetikustól kapott anyagokat, recepteket. Kipróbáltam néhány általa javasolt ételt, és a guacamole-t is, amit már régen meg akartam csinálni.

Sportolni persze még nem tudtam, úgy ahogy akartam. A hét első felében annyira gyenge voltam, hogy ki kellett hagynom a mozgást, de szerdán már fokozott tempóban helyben sétáltam 40 percet. Csütörtökön meglátogattak drága edzőim (még szerencse, hogy a nagy pihenésben takarítottam is), aztán délután éreztem elég erőt arra, hogy egyet jógázzam, pénteken a rossz idő miatt ismét helyben gyalogoltam.

A kalóriaszámláló program és a csomagolásokon lévő adatok segítségével számoltam napközben, hogy hány kalóriát fogyasztottam el egy adott étkezésnél. Konyhai mérleg nélkül még elég nehéz volt a mennyiségek megtippelése, de hétfőn az is megérkezik, így már grammra pontosan fogom tudni mérni, hogy miből mennyit eszem.

Összefoglaltam azokat a jótanácsokat, amiket kaptam Fekete Kriszta dietetikustól az egészséges diétával kapcsolatban:

1. Ha fogyni akarsz, akkor a bevitt kalóriamennyiség hosszabb időn keresztül ne legyen se több, se kevesebb(!!!) annál, amennyit a tested mozgás nélkül elhasznál egy nap. Ez a kalkulátor azt az értéket mutatta, amit a dietetikus is mondott, hogy majd mikor normalizálódik az anyagcserém, hány kalóriát fog elégetni a szervezetem mozgás nélkül. A BMR (alapanyagcsere) érték ez ebben a kalkulátorban. Amikor meg akarjuk tartani a súlyunkat, akkor pedig a megevett kalóriamennyiség legyen azonos a felhasznált kalóriával, mozgással együtt. Nekem még ez messze van. J

2. Együnk lassan, ne szóljon közben a tévé, ne számítógépezzünk, ne olvassunk. A beszélgetés még belefér. Ez számomra a legnehezebb, mert hozzászoktam, hogy evés közben is dolgozom, vagy hogy úgy lazítok, hogy filmezés közben eszek. Ha csak az étkezésre figyelünk, akkor kevesebb kalóriát viszünk be azáltal, hogy az agyunk hamarabb befogadja a hasunk azon jelzését, hogy megtelt.

3. Naponta legalább háromszor együnk, de inkább ötször. Ha többször eszünk keveset, a bevitt energiát  egyenletesebben használja fel a szervezetünk, kisebb az esélye hogy egy-egy étkezésben nagyobb mennyiséget eszünk, mint szükséges, könnyebben fogyunk és folyamatosan normál szinten marad a vércukrunk, ezért kevésbé leszünk éhesek. Itthon tudtam figyelni, hogy ne teljen el túl sok idő két étkezés közt, de majd az irodában nem lesz olyan könnyű. A telefonomon fogok beállítani emlékeztetőket egy darabig, hogy rászokjak erre az életmódra. Annyi előnyét máris érzem a kis étkezések beiktatásának, hogy kevésbé kívánom a nasit. Az sem mindegy, hogy mikor eszünk, azaz inkább a reggeli és az ebéd legyen kiadós, a vacsora 3-400 kcal körül legyen és zsírszegény. Este lelassul a zsírok bontása is, mivel csökken a fizikai aktivitás, ezért jobban lerakódik a szervezetben.

4. Nincs tiltott étel, de fontos például, hogy sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasszunk. Nagy a rosttartalmuk, ami telít és rengeteg vitamin van bennük. Minél változatosabban variáljuk ezeket, annál jobb. Legjobbak nyersen, de jók még vákuum csomagolásban vagy fagyasztva, a konzervesek pedig több figyelmet igényelnek, a csomagolásukon érdemes elolvasni, mennyi tartósítószer van bennük A sózott vagy cukrozott konzerveket pedig inkábbhanyagoljuk. Eddig az látszik gazdaságos megoldásnak, ha minden frissből 1-1 darabot veszek. Ezen kívül mindig van a mélyhűtőben zacskós fagyasztott zöldség és gyümölcs, amelyek ugyan nem olcsók, de apránként fogyasztom csak el a zacskó tartalmát.

5. Sokat igyunk, minimum 2-2,5 l folyadékot naponta. Kerüljük a cukros üdítőket. Fogyasszunk leveseket is, de ne a zacskós fajtából: eltelítenek, és amibe mi tesszük a zöldségeket, azok rostokban is gazdagok lesznek.

6. Kevesebb zsírt vigyünk be. A zsírok ugyanis jobban hízlalnak, mint a szénhidrátok! Míg a szénhidrátból 25%-ot használ fel a szervezetünk, mielőtt zsírszövetté alakulna, míg a zsírból mindössze 3%-ot!!! Aki sportol, annak még fontosabb, figyelni, hogy arányaiban jó minőségű szénhidrátból érdemes többet fogyasztania, főleg edzés előtt: például teljes kiőrlésű gabonafélékből, barnarizsből, , durumtésztából.

7. A zsírok  fehérje forrásokban is megtalálhatók. Például a húsokban, ezekből inkább sovány sertés- csirke- vagy pulykahúst fogyasszunk, illetve hogy ne kerüljön zsíros falat villánkra, szedjük le a felesleges zsírt már az elkészítés során, vagy az elkészült ételről. Ezen kívül még a tejszínnek, vajnak, egyik-másik tejnek, túrónak, sajtnak is jelentős a zsírtartalma. Használjunk ezért csökkentett zsírtartalmú termékeket, pl. 1,5 %-os tejet,  natúr joghurtot, light margarint, sajtot stb. A majonéz is sok zsírt tartalmaz, használjunk helyette kefíres, joghurtos önteteket. Egészséges zsírbevitel a nem zsíros hal is, de sajnos nem rántva.

A teljes kiőrlésű kenyér és teljes kiőrlésű gabonatermékek, barnarizs növényi fehérjét tartalmaznak amelyekre szintén szüksége van a szervezetnek, de az állati fehérjeforrásokkal ellentétben zsiradékot, az olajos magvak kivételével nem tartalmaznak. Sok növényi fehérje van még a gombában, lencsében, szárazbabban, sárgaborsóban is vagy a gesztenyében.

8. Figyeljünk a koleszterin bevitelre. Sok koleszterint tartalmaz a tejszín, a tojás sárgája, a húsok, ezen belül is inkább a csirke bőre és a belsőségek. Viszont a csirkemájban fontos tápanyagok is vannak, ezért kéthetente ajánlott elfogyasztani kisebb mennyiséget zsírszegény formában, pl. roston elkészítve.

9. Főzési technikák: Állati zsírok helyett használjuk növényi zsiradékokat, de azokból is keveset. Bár utóbbiak egészségesebbek, a kétféle zsír energiatartalma megegyezik. De még jobb, ha inkább párolunk, grillezünk, gőzölünk, alufóliázunk, sütünk. A habarás, rántás zsiradék hozzáadása nélkül, illetve kefirrel, joghurttal, lehetőleg teljes kiőrlésű liszttel történjen. A főzelékek, levesek készítésénél én ki is hagyom már egy ideje ezeket a műveleteket.

10. Minden olyan termék tartalmaz sót, amit tartósítanak, valamint a sajtot is például sós közegben érlelik, ezért a napi sószükségletünk megvan ezekből, így lehetőleg ne sózzuk az ételeket még mi is. Ha nagyon muszáj sózni, akkor jódos sót használjunk. Cukor helyett pedig természetes édesítőszert használjunk, illetve olyan termékeket, amikben az van cukor helyett. De a cukrot is próbáljuk kerülni.

+1 Bár az alkohol eleve hízlal (nagy az energiatartalma), ha már iszunk, akkor örömhír a sörösöknek, hogy hazai söreink kevesebb energiát tartalmaznak,  mint a bor.

A kifejezetten nekem szóló javaslatok:

Fontos kiemelnem, hogy nekem jelenleg 1500 kalóriát éget el a testem mozgás nélkül, így már ehhez mérten étkezem! Akinek normális az anyagcseréje, más az energiaszükséglete is! Nekem alapvetően 1700 kalóriát égetne el a szervezetem, amit az anyagcserém természetes gyorsításával, a sportolással igyekszünk elérni, ehhez kaptam is egy mintaétrendet Fekete Krisztától. A zölddel jelölt ételek receptjeit megtaláljátok a Life.hu oldalán. Ez egy ajánlás, nyilván a gyakorlatban nem lehet ennyire változatosan étkezni az átlagfizetésből (pláne nem közalkalmazottiból), de egy-két hónapra való ötletekkel látja el az embert és kiemeli a változatosságot.

Jelenlegi napi tápanyagbevitelre vonatkozó javaslatok:

Fehérje: 12%
Zsír: 30%
Szénhidrát: 58%
Ebből cukor: 10%

 

Ami ezt jelenti a gyakorlatban, hogy többek közt az alábbi mennyiségeket ajánlott bevinnem naponta:

Zöldségekből és gyümölcsökből 40-70dkg (kétharmad arányban a zöldségek javára)
Gabona-kenyérfélékből : 4-6 dkg egy-egy étkezésben, pl reggeli, hideg vacsora részeként
0,5 liter tejet, vagy annak megfelelő zsírszegény tejterméket,

 

Összességében úgy látom, hogy az életmódváltás még akkor is rengeteg időt igényel, ha már évekkel korábban elkezdte az ember a folyamatot: nem véletlenül mondják a szakemberek, hogy egyszerre csak egy szokást változtassunk meg. Örülök, hogy vagytok nekem, hogy másoknak is megpróbálok utat mutatni a hatékony és egészséges fogyás felé, mert ez motivál, hogy ne ragadjak meg egy-két receptnél, hanem kipróbáljam azt a tengernyi receptet, amit Krisztától kaptam.

 

 

 

Terv a lelke mindennek

01
márc.

Minden sikeres projekt alapja a gondos tervezés. Ennek megfelelően a Life.hu szakértői csapatával is így kezdtük álmom megvalósítását. Az utóbbi két hét tehát a felmérésekről, ismerkedésről szólt, hogy minél jobban meg tudjuk határozni, mire van szükségem ahhoz, hogy sikeresen leadjam a kilókat.

Elsőként az OÉTI-be mentünk állapotfelmérésre, ahol az InBody vizsgálat után Miháldy Kinga és Zentai Andrea dietetikusoktól kaptam tanácsokat a helyes életmód kialakításával kapcsolatban. Óriási lehetőség volt ez számomra, mert az egészségügyi ellátás keretében nehezen jutottam volna el idáig. A kihelyezett egészségügyi szűréseken, nyílt napokon testzsírszázalék mérésre térítésmentesen lehetőség van, illetve általános információkat kaphatunk képzett emberektől az egészséges életmóddal, diétával kapcsolatban. Amit még érdemes megtudni, az az, hogy hány kalóriát használ fel a szervezeted úgy, ha nem sportolsz, és ha megvan, hogy mennyit mozogsz rendszeresen, akkor ahhoz mennyivel lehet növelni a kalóriabevitelt, ha fogyni akarsz. Az interneten is vannak BMI kalkulátorok, de nekem más értékek jöttek ki ahhoz képest, amit az orvosok megállapítottak.

Ezután az erőnlétem és a sportolási kedvem szemrevétele következett, aerobic, spinning és edzőtermi futás, gyaloglás formájában. A Vitalteam csapata ezek alapján kialakította az edzéstervemet, amely heti 5 nap mozgást tartalmaz. Mindenkinek, aki fogyni szeretne, ajánlott ennyit mozogni, ami nem azt jelenti, hogy szinte minden nap el kell menni úszni vagy biciklizni, hanem a minimum fél órás intenzív séta is jó! A még nagyobb hatékonyság, illetve a sérülések elkerülése végett az legalább az első alkalmakkor érdemes felkeresni szakembereket, hogy megnézzék az ember járását, mozgását. Gajdos Tamás és Kropkó Péter szerint a saját edzésterv összeállításakor érdemes figyelembe venni az anyagi, időbeli lehetőségeken túl azt is, hogy minél több olyan sport szerepeljen benne, amit hosszú távon, monoton módon is szívesen csinálunk, tehát ne kínozzuk magunkat olyan mozgásformával, amit nem kedvelünk, mert az nem tart ki sokáig.

Találkoztam Szily Nórával, a lelki mentorommal is, aki a velem készített interjú alatt és azon kívül is nagyon kedves és segítőkész volt velem. Őszintén éreztem, hogy bármikor számíthatok Nórára, ha bármi gondom lesz a fogyással és mással kapcsolatban is. Aztán egyik nap a Mokkában mutatott be minket Kingával a nézőknek. Nagyon izgultam, de Nóra itt is készségesen segített formába önteni kavargó gondolataimat.

Bár az esküvő még messzebb van, már most összeültünk Takács Nórával is, aki a Jónő Team-mel kicsinosít a nagy napra, illetve segít az esküvő szervezésében. Egyelőre ötleteltünk, és továbbra is az inspirációkat adó képek begyűjtésével foglalkozom.

Mindeközben írtam a táplálkozási naplómat, amelyet Fekete Krisztina dietetikus kiértékelt és elmondta, hogy mit csinálok jól, illetve miben kellene másképpen étkeznem. Kaptam tőle hasznos tanácsokat, valamint rengeteg receptet, mintaétrendeket is, amelyek alapján magam fogom kialakítani az étrendemet, de az ő felügyeletével. Még a mennyiségekkel voltam bajban, de most arra is választ kaptam, mi is az a „sokszor kevés”. Ezeket ti is nyomon követhetitek a következő hetekben, és a tanácsokat, recepteket is megosztom veletek. Igazán személyre szabott elemzést kaptam, amelyhez amúgy főleg magánúton lehet hozzá jutni. Kezdetben azonban érdemes mindenképpen szakemberhez fordulni, nehogy úgy járjatok, mint én. Például elég sok helyen olvastam, hogy a kenyér kiiktatásával lehet fogyni, és inkább fehérjét kell enni, de ez végül oda vezetett, hogy lehet, hogy emiatt sem fogytam, mert a sok állati eredetű fehérjével (főleg sajttal) rengeteg zsírt vittem be a szervezetembe, amit kevésbé használ fel, inkább a teljes kiőrlésű kenyérben lévő szénhidrátot. Korábban el akartam kerülni a merev kalóriaszámlálgatást és az ételeim gondos megtervezését, de úgy látom, muszáj lesz ennyire előrelátóan gondolkodnom, ha célt akarok érni. Márpedig azt szeretném.

A második hetemet is tehát még a tervezés határozta meg. Bár az edzéstervem már a múlt hét végére elkészült, sajnos az influenza engem is elkapott, így a hét második felében nem tudtam teljesíteni, ami miatt nagyon szomorú vagyok, de ahogyan a Vitalteam szakemberei is mondták, ilyenkor nem szabad megerőltetni magamat, mert egyrészt súlyos szövődmények, pl. szívizomgyulladás alakulhatnak ki, másrészt hosszú távon jobb, ha teljes erőbedobással tudok sportolni, több lesz az energiám. Szerencsére engem ez a kezdeti nehézség nem tántorít el célom megvalósításától! Már hozzászoktam, hogy nem könnyű elérni, amit szeretnék.

Nagyon jól esik a Life.hu csapatának, szakértőinek és a környezetemben lévők támogatása, bízatása szóban és a Facebook-on is. Remélem, hamarosan együtt örülhetünk a sikereinknek! :)

A régi és új életem

20
feb.

Még most is nehéz elhinni, hogy engem válaszottak!

Az elmúlt egy-két évben rengeteg jó dolog történt velem: eljutottam Spanyolországba, nyertem több sorsoláson is (könyvet, szállást, fesztiválbelépőt), végre igazi felnőttes munkám lett, de mégis a legnagyobb boldogság az volt, hogy Bence megkérte a kezem. Az idei év pedig még ennél is jobb lesz, hiszen a Life.hu csapata segít abban, hogy a nagy napon ne csak azért érezzem szuperül magamat a bőrömben, mert hozzámegyek a nagy Ő-höz, hanem hogy magamat is igazán szépnek láthassam.

Korábbi kísérleteim

Mindig is túlsúlyos voltam, de 10 évesen tettem először kísérletet arra, hogy fogyjak. Szüleim elvittek szakemberhez, és a javasolt étrend alapján látványosan leadtam a feleslegemből, de még mindig maradt rajtam. 12 évesen szépen lefogytam, egy évig tudtam is tartani, de aztán az akkori problémáim kihatottak az étkezésemre is, így ismét túlsúlyos lettem. Legközelebb 15 évesen fogytam nagyobb mennyiséget 3 hónap alatt úgy, hogy naponta 1 zsömlét ettem és hetente többször futottam, de aztán minden a klasszikus forgatókönyv szerint történt: ahogyan normálisan étkeztem, szépen lassan (de csak azért, mert vigyáztam az étkezésekre) elkezdtem visszahízni a kilókat. 18 évesen voltam a legjobb formában, 19 kilóval kevesebb voltam, mint most. Nagyjából két évig sikerült megtartani a jó alakot úgy, hogy alig ettem, mert egész nap suliban voltam, aztán meg gyakran jártam bulizni, és a kis zsebpénzemet sajnáltam kajára költeni. Akkor is általában esténként tudtam csak enni meleg ételt, de aztán végül is egyszercsak felszedtem 10 kilót, amit azóta sem tudok levakarni magamról.

Próbáltam bevetni a régi trükköket, a kevés ételt és a mozgást, de valahogy nem akart használni. Egy év után, 2008-ban felkerestem a házoirvosomat azzal, hogy nem tudok lefogyni és segítsen. Akkor ő életmódváltást, a kalóriabevitel csökkentését javasolta, és hogy édességből próbáljak minél kevesebbet minél ritkábban és délután 5 óra előtt fogyasztani. Fél év alatt 2 kilót fogytam így, ami jobb volt, mint a semmi, de többre vágytam. Mivel dietetikushoz nem tudtam eljutni TB alapon, megcsináltam a 90 napos fogyókúrát, hátha hatékonyabb lesz. 6 kiló le is ment vele, de fél éven belül sajnos az is visszajött. Aztán jött egy cigileszokási kísérlet és egy szakdolgozat kombinációja, ekkor voltam eddigi rekordsúlyomon, amin most is (91 kg). Aztán elkezdtem zumbázni, másfél évig csináltam, rengeteg sikersztorit hallottam ezzel kapcsolatban, mindeközben pedig szépen lassan elkezdtem beépíteni a zöldségeket, az édesítőszereket, a kókuszolajat az étrendembe, de csak öt kiló tud lemenni hosszú idő óta, és mindig elég hamar visszajön.

2013 decemberében ismét elmentem a háziorvoshoz és megkértem, hogy vizsgálja meg, hogy a pajzsmirigyem rendben van-e, mert egyszerűen már nem tudtam eldönteni, hogy nekem kevés az akaraterőm, vagy valami gond van-e. Azért csodálkoztam, mert lassan már 10 hónapja nem gyújtottam rá, és ha ezt sikerült megállni, akkor mást is. A vérvétel kimutatta a pajzsmirig alulműködést, vizsgálat vizsgálatot követett, és elkezdtem szedni egy gyógyszert, de ettől önmagában nem fogok fogyni. Az túl egyszerű lenne! :)

Motivált vagyok!

Szóval most iszonyúan örülök, hogy végre kapcsolatba kerültem olyan szakemberekkel, akik megmutatják nekem konkrétan, hogyan kell igazán egészséges életet élni. A médiából nehéz tájékozódni, mert egyik cikk istenít egy módszert, a másik pedig leszólja ugyanazt. Így kezdtem el tavaly ősszel gyúrni és rizst enni ebédre, mert nagyon biztosra akartam menni, és egy könyvet elolvastam a testépítésről és a fogyásról, amiben inkább az izomépítést javasolta a szerző. Fogyni nem fogytam, de legalább erősebb lettem: tudtam vinni anyukámnak egy karton ásványvizet a boltból.

Remélem, hogy konkrét étrend-variációkat, recepteket is kapok, mert ha lenne egy-két alap, úgy könnyebben tudnék és is kreatív lenni a konyhában. A házasságunkban is szeretném az egészséges életmódot követni, és szeretném megtalálni az arany középutat a párolt zöldségek és a férfi "húst hússal" ízlés között. Sajnos a normál egészségügyi ellátásban nehéz hozzájutni ilyen információkhoz, pedig honnan máshonnan várhatná az ember a megbízható tanácsadást, ha nem onnan? Így csak csalódik az ember, ha ott is magára utalják az információk begyűjtésében, hiszen kénytelen visszatérni az inspiráló, de ugyanakkor nem személyre szabott anyagokhoz, amelyek nem biztos, hogy eredményt hoznak.

Szeretném megtanulni, hogy hogyan lehet rávenni magamat a napi mozgásra. Már most nehéz, mert munka után még suliba megyek hati kétszer, nameg szeretnék Bencével, szüleimmel, barátaimmal is foglalkozni, az energiám pedig már délutánra elfogy. Majd később azonban még nehezebb lesz a helyzet, mert még ha időt fogok is találni a munka és a gyerekek és a férjem után, akkor is úgy látom, leginkább a pihenési lehetőséget fogom keresni. De ha megtanulom, hogyan építsem be a mindennapokba a mozgást, akkor valószínűleg meg fogom tudni oldani később is.

 

 

 

123
»

Követők

Daniella új élete dyna144

Facebook

Hirdetés