Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Terv a lelke mindennek

01
márc.

Minden sikeres projekt alapja a gondos tervezés. Ennek megfelelően a Life.hu szakértői csapatával is így kezdtük álmom megvalósítását. Az utóbbi két hét tehát a felmérésekről, ismerkedésről szólt, hogy minél jobban meg tudjuk határozni, mire van szükségem ahhoz, hogy sikeresen leadjam a kilókat.

Elsőként az OÉTI-be mentünk állapotfelmérésre, ahol az InBody vizsgálat után Miháldy Kinga és Zentai Andrea dietetikusoktól kaptam tanácsokat a helyes életmód kialakításával kapcsolatban. Óriási lehetőség volt ez számomra, mert az egészségügyi ellátás keretében nehezen jutottam volna el idáig. A kihelyezett egészségügyi szűréseken, nyílt napokon testzsírszázalék mérésre térítésmentesen lehetőség van, illetve általános információkat kaphatunk képzett emberektől az egészséges életmóddal, diétával kapcsolatban. Amit még érdemes megtudni, az az, hogy hány kalóriát használ fel a szervezeted úgy, ha nem sportolsz, és ha megvan, hogy mennyit mozogsz rendszeresen, akkor ahhoz mennyivel lehet növelni a kalóriabevitelt, ha fogyni akarsz. Az interneten is vannak BMI kalkulátorok, de nekem más értékek jöttek ki ahhoz képest, amit az orvosok megállapítottak.

Ezután az erőnlétem és a sportolási kedvem szemrevétele következett, aerobic, spinning és edzőtermi futás, gyaloglás formájában. A Vitalteam csapata ezek alapján kialakította az edzéstervemet, amely heti 5 nap mozgást tartalmaz. Mindenkinek, aki fogyni szeretne, ajánlott ennyit mozogni, ami nem azt jelenti, hogy szinte minden nap el kell menni úszni vagy biciklizni, hanem a minimum fél órás intenzív séta is jó! A még nagyobb hatékonyság, illetve a sérülések elkerülése végett az legalább az első alkalmakkor érdemes felkeresni szakembereket, hogy megnézzék az ember járását, mozgását. Gajdos Tamás és Kropkó Péter szerint a saját edzésterv összeállításakor érdemes figyelembe venni az anyagi, időbeli lehetőségeken túl azt is, hogy minél több olyan sport szerepeljen benne, amit hosszú távon, monoton módon is szívesen csinálunk, tehát ne kínozzuk magunkat olyan mozgásformával, amit nem kedvelünk, mert az nem tart ki sokáig.

Találkoztam Szily Nórával, a lelki mentorommal is, aki a velem készített interjú alatt és azon kívül is nagyon kedves és segítőkész volt velem. Őszintén éreztem, hogy bármikor számíthatok Nórára, ha bármi gondom lesz a fogyással és mással kapcsolatban is. Aztán egyik nap a Mokkában mutatott be minket Kingával a nézőknek. Nagyon izgultam, de Nóra itt is készségesen segített formába önteni kavargó gondolataimat.

Bár az esküvő még messzebb van, már most összeültünk Takács Nórával is, aki a Jónő Team-mel kicsinosít a nagy napra, illetve segít az esküvő szervezésében. Egyelőre ötleteltünk, és továbbra is az inspirációkat adó képek begyűjtésével foglalkozom.

Mindeközben írtam a táplálkozási naplómat, amelyet Fekete Krisztina dietetikus kiértékelt és elmondta, hogy mit csinálok jól, illetve miben kellene másképpen étkeznem. Kaptam tőle hasznos tanácsokat, valamint rengeteg receptet, mintaétrendeket is, amelyek alapján magam fogom kialakítani az étrendemet, de az ő felügyeletével. Még a mennyiségekkel voltam bajban, de most arra is választ kaptam, mi is az a „sokszor kevés”. Ezeket ti is nyomon követhetitek a következő hetekben, és a tanácsokat, recepteket is megosztom veletek. Igazán személyre szabott elemzést kaptam, amelyhez amúgy főleg magánúton lehet hozzá jutni. Kezdetben azonban érdemes mindenképpen szakemberhez fordulni, nehogy úgy járjatok, mint én. Például elég sok helyen olvastam, hogy a kenyér kiiktatásával lehet fogyni, és inkább fehérjét kell enni, de ez végül oda vezetett, hogy lehet, hogy emiatt sem fogytam, mert a sok állati eredetű fehérjével (főleg sajttal) rengeteg zsírt vittem be a szervezetembe, amit kevésbé használ fel, inkább a teljes kiőrlésű kenyérben lévő szénhidrátot. Korábban el akartam kerülni a merev kalóriaszámlálgatást és az ételeim gondos megtervezését, de úgy látom, muszáj lesz ennyire előrelátóan gondolkodnom, ha célt akarok érni. Márpedig azt szeretném.

A második hetemet is tehát még a tervezés határozta meg. Bár az edzéstervem már a múlt hét végére elkészült, sajnos az influenza engem is elkapott, így a hét második felében nem tudtam teljesíteni, ami miatt nagyon szomorú vagyok, de ahogyan a Vitalteam szakemberei is mondták, ilyenkor nem szabad megerőltetni magamat, mert egyrészt súlyos szövődmények, pl. szívizomgyulladás alakulhatnak ki, másrészt hosszú távon jobb, ha teljes erőbedobással tudok sportolni, több lesz az energiám. Szerencsére engem ez a kezdeti nehézség nem tántorít el célom megvalósításától! Már hozzászoktam, hogy nem könnyű elérni, amit szeretnék.

Nagyon jól esik a Life.hu csapatának, szakértőinek és a környezetemben lévők támogatása, bízatása szóban és a Facebook-on is. Remélem, hamarosan együtt örülhetünk a sikereinknek! :)

Követők

Daniella új élete dyna144

Facebook

Hirdetés